Lennart Torstensson monument

Vem sjutton var Lennart Torstensson?

190px-Lennart_Torstenson_2

Trakterna kring Trollhättan, Vänersborg och Vargön formligen sjuder av historia. Det gör å andra sidan de flesta platser om man bara gräver lite, men omfattningen av det historiska kan variera. På min odyssé för att hitta platser och händelser att använda i min bok stötte jag på ett högrest monument i Västra Tunhem. Jag har sett det förut men inte ägnat det någon större tanke. En stenmonolit över en herre vid namn Lennart Torstensson, flankerad av attrapper som föreställer artilleripjäser.

Jag besökte platsen i höstas med mina söner och kom fram till att där fanns en historia värd att använda och nu i helgen återvände vi och tog lite bilder.

DSC_0644

Monumentet är rest i närheten av den plats där den adlige Lennart Torstensson föddes, på Forstena gård i Västra Tunhem 1603. Herr Torstensson är nog ganska anonym för de flesta men faktum är att han var en framstående general under trettioåriga kriget, betydligt mer känt för att kung Gustav II Adolf stupade nere i Lützen under just detta krig. Vid 15 års ålder anställdes Lennart som kammarpage åt kungen, vilket kanske låter mindre smickrande, men i själva verket var det ett utmärkt sätt att påbörja sin karriär. Torstensson steg i graderna och blev 1630 överste för artilleriet (därav kanonerna vid monumentet) vilket fick avgörande betydelse för kungens framgångar nere på kontinenten.

Under en tid satt han i fängelse hos fienden och drog som följd därav på sig reumatism vilket plågade honom fram till hans död år 1651. Han begravdes i Riddarholmskyrkan i Stockholm. Torstensson lär ha varit organisatoriskt lagd, religiös och en allvarlig man, något jag tänker utnyttja i min bok där det i själva verket är stengubben i monumentet som får liv och inte Torstensson själv. Statyn själv däremot är inte medveten om detta.

Monumentet är beläget på en höjd med utsikt över både Nygårds slott och Göta Älv, ett strategiskt läge som kommer spela viss roll i boken.

DSC_0643
Långt där borta flyter älven förbi.

På en informationstavla vid monumentet finns ett nummer man kan ringa föra att på plats få en 3 minuters guidning. Kul grepp!

DSC_0646

Läs gärna mer i den här Wikipediaartikeln.

/Marcus

Share on facebook
Share on twitter

Dela gärna till dina vänner

2 Responses

  1. Torstemsson är inte bara en framstående General han är en av dom absolut skickligaste och största fältherrar som vi haft! Och enligt Napoleon Bonaparte så är Torstemsson en av fem som han erkänner som fältmarskalker……av dom fem finns yttligare en svensk men det är en annan historia…
    ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Den här sajten använder sig av sk Cookies/Kakor.

”Ser ni?” säger pappa och pekar bort mot den gamla ruinen uppe på höjden.
De sitter gömda bakom en trasig bil och Nahrina kikar nyfiket genom de öppningar där fönstren har varit.

Bilen luktar bränt och är smutsig, alldeles förstörd inuti…

Provläs Drömverk!

Kontakta oss

På sociala medier

Eller skicka ett mejl