Nyttan med research

Swedenborg Center. Högst upp har jag varit och gjort research.

Alla som skriver behöver göra research i någon grad, om det så rör sig om inre eller yttre sådan. Med inre research tänker jag främst på allt man måste tänka igenom innan och under tiden man skriver. Hur man vandrar runt i bokens universum och ser sig omkring. Med yttre research syftar jag på att samla in fakta och skaffa sig kunskap, både teoretisk och praktisk. Researchen är till för mig som författare, som inspiration och som krycka att luta mig mot när jag tvekar, men även för att hjälpa läsaren att tro på berättelsen. Hur otrolig och påhittad den än må vara.

Mina Serahemaböcker utspelar sig i en fiktiv värld där den mesta researchen är av en inre karaktär. Ändå har jag gjort en hel del faktainsamling även för den serien just för att sälja in berättelse och världsbygge för läsaren. Men glöm aldrig att bara en bråkdel av din research ska visas upp för läsaren. Den färdiga berättelsen är toppen av isberget, eller den skulptur som blir kvar när man hackat bort ett helt berg.

Sjukhuskorridor redo för spänning

Inför boken Drömverk har jag gjort mer research än någonsin tidigare. Berättelsen är det första avstampet i en urban fantasyserie som utspelar sig i ett nutida Trollhättan och Vänersborg med omnejd. Det handlar om nutid som möter en dramatisk parallellvärld där fantasi och dåtid råder i en salig röra. Berättelsens stomme hade jag tidigt, men den behövde fyllas ut och kryddas med lokal anknytning och det var när jag började gräva i den lokala myllan som jag insåg hur mycket intressant historia och miljö som finns här. En av de platser jag tidigt insåg att jag ville använda är Swedenborg Center.

Swedenborg Center var en gång i tiden ett sjukhus, men är numera lokal åt diverse olika verksamheter som Vuxen- och Yrkesskola. I Drömverk kommer jag åter föra in vårdande verksamhet i lokalerna. Närmare bestämt högst upp i byggnaden då det både ger en dramatisk miljö och passar mina syften väl. Men hur ser det ut på insidan egentligen? Jag har ju bara sett det på avstånd.

Utsikt från det som kommer att bli doktor Maranders kontor och terrass. Vattentornet står mitt i bilden.

Jag kontaktade Kungsleden som äger lokalerna och fick utan problem kontakt med fastighetsförvaltaren och vi bokade in en tid. I torsdags var jag där och fick förtroendet att själv åka upp till högsta våningen och med lånad nyckel gå runt och se mig om i lokalerna som numera står tomma. Förstå min förtjusning att utan publik kunna gå runt och muttra för mig själv och planera var saker ska ske och på vilket sätt. Jag kommer behöva göra några smärre justeringar, men lokalerna var bättre än jag hade vågat drömma om, med stora atrium och terrasser. Där kommer doktor Maranders Drömklinik att hålla till i boken och mycket av dramatiken mot slutet av boken. Till exempel är det en perfekt plats för flygande varelser att landa på. Som en lamassu.

Landningsplats för vidunder

Härnäst väntar ett studiebesök i det gamla vattentornet i Trollhättan. Med lite tur får jag ta mig högst upp där också, om engelsmannen som bor där är medgörlig. En sak har jag i alla fall lärt mig om research och det är att de flesta (i mitt fall samtliga) som man kontaktar är mycket medgörliga och tycker att det är en kul grej. Så våga fråga. Du kommer att få ovärderlig kunskap för ditt skrivande och troligen även en stor dos inspiration. Något som i slutändan lyfter resultatet av ditt projekt. Så tveka inte, ge dig ut och gör efterforskningar.

/Marcus

One Response

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *