Expedition till Ekholms slott

Ända sedan jag fick reda på att det legat ett slott ute på en av öarna i Göta älv så har jag klurat på hur jag ska kunna ta mig dit. Att slottet har en given plats i bokserien Bokvandrarna är självklart. Hur kan fantasin inte ta fart av ett mystiskt slott där en drottning sägs vara begravd och även spöka? Ett slott som dessutom inte ens finns kvar längre. För den som är nyfiken på platsen så ligger den mellan järnvägsbron och Stallbackabron i Trollhättan. Se “Ekholmens slottsruin” inringad i rött på kartan här nedanför (Klicka på kartan för att få en större bild).

Karta över Ekholms omgivningar
Karta över Ekholms omgivningar

Ekholms slott byggdes troligen åt kung Håkan Magnussons under senare hälften av 1300-talet. Håkans hustru drottning Margareta var dotter till Valdemar Atterdag och är nog mer känd för eftervärlden som kung byxlös då hon en tid regerade över både Danmark, Norge och Sverige. Slottets strategiska läge är givet mitt i Göta älv med närheten till den då norska kuststaden Uddevalla och den västgötska borgen Dalaborg, nära dagens Mellerud. Norr om slottet låg på den tiden även ett viktigt färjeläge vid Naglumsund. Se Naglum kyrka på kartan.

På fastlandet öster om Ekholms slott ligger idag industriområdet Stallbacka (med bl.a. f.d. SAAB/numera NEVS och GKN), vars namn plötsligt får en logisk förklaring. Där låg nämligen en förborg med vallgrav runtom och det stall som tillhörde Ekholm. Från Ekholms slott fanns även en broförbindelse med den motsatta stranden i nordväst. Jag har ritat dit en rosa linje på kartan för att markera ungefär var bron kan ha legat. Ett område som idag kallas ladugårdsbyn och där fähus tillhörande slottet med stor sannolikhet har funnits. Dykare har funnit en 5 meter bred stenremsa mellan Slottsöns norra spets och Bockön norr om slottet. En trolig rest av broförbindelsen, men den syns inte idag då vattennivån har höjts med 2,5 meter genom fördämningarna vid kraftverket nedströms.

DSC_0412

Så hur sjutton skulle jag ta mig till ön då? Jag har visserligen en plasteka på västkusten men bara 30-kärra så istället snickrade jag på en plan hur jag skulle simma ut till ön och filma det hela för ett häftigt blogginlägg. Min sambo satte stopp för vansinnet då vattnet är strömt, men det visade sig istället att min svärmor hade en bekant vars man har en båt i älven. Sagt och gjort. Jag stämde träff med Anders Evaldsson som var vänlig och körde ut mig till ön i sin eka där vi båda klev i land för att leta efter ruinen. Anders hade även lite papper till mig om öns historia plus att han visade en karta över området.

DSC_0417

Ön är idag så överväxt att det kändes som att kliva iland i djungeln, men vi tog oss uppför en brant jordvall som troligen är en del av slottets försvar. Väl uppe på höjden låg en liten platå, men av slottet syntes föga. Bara enstaka stenar som stack upp här och var i det höga gräset. Jag kände viss besvikelse och röjde mig väg genom buskar och sly och kom fram till öns norra spets utan att finna mer. Ön var betydligt mindre än jag hade trott. Var det här allt?

Beslutsam gick jag tillbaka och rotade runt i buskarna och då hittade jag stenar som löpte i en rät linje, vinklade av och bildade en fyrkant på kanske 7×7 meter. Alldeles intill jordvallen. Rester av slottets torn. Äntligen hade jag något och för min inre syn kunde slottet växa fram, med försvarsvall, stolpar runt ön, broförbindelse och allt. Vid utgrävningar vet jag att man hittat rester av kalkbruk och gråsten för grunden, samt tegelsten till överdelen som kanske även kan tänkas ha bestått av delar av trä? Utgrävningarna visade även spår av att Ekholm kan ha brunnit ner och man har hittat stora mängder pilspetsar som alla pekat åt samma håll, som ifrån ett anfall. Kanske Engelbrektsupproret på 1400-talet? Området var oroligt och ansattes ofta av krig som tvingade bönderna att fly upp i Hallebergs fornborg. Redan vid 1500-talets början var slottet borta så det är inte konstigt att vi idag vet så lite om det.

Här är det!
Här stod tornet!

Hur slottet har sett ut lär vi aldrig få veta, men storleks- och materialmässigt kanske i stil med Gärsnäs slott i Skåne? Bara aningen mindre.

300px-Swedish_castle_Gärsnäs

På Avigsidan, den fantasivärld som existerar parallellt med vår egen i serien Bokvandrarna, lever Ekholm kvar och regeras av drottning Vanadis. Men vem är egentligen den mystiska Vanadis och vad är det hon har förlorat? Läs boken Drömverk när den är klar så får du se.

/Marcus

Share on facebook
Share on twitter

Dela gärna till dina vänner

2 Responses

    1. Hej Gabriel, vad kul! Som du märker är jag inte så aktiv på bloggen, men desto mer aktiv med att skriva. Det hade varit roligt om man kunde röja upp på Slottsön och på något sätt åtminstone markera upp konturerna av slottet.
      Tornet kan man ju se, men av muren syntes bara spridda stenblock. Vi får hålla tummarna att boken får upp intresset såpass mycket att det blir verklighet. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Den här sajten använder sig av sk Cookies/Kakor.

”Ser ni?” säger pappa och pekar bort mot den gamla ruinen uppe på höjden.
De sitter gömda bakom en trasig bil och Nahrina kikar nyfiket genom de öppningar där fönstren har varit.

Bilen luktar bränt och är smutsig, alldeles förstörd inuti…

Provläs Drömverk!

Kontakta oss

På sociala medier

Eller skicka ett mejl