Downtown Trollhättan

Under en av mina researchrundor tog jag mig ner till centrala Trollhättan och lyckades få med riktigt många platser från bokens handling. Trollhättan är en relativt ung stad som faktiskt firar 100-årsjubileum 2016. Många av de träkåkar som fanns var i dåligt skick och revs i mitten av 1900-talet för att bereda plats för sossekomplex i tegel och betong. Fast det finns trots allt några riktigt läckra byggnader som jag kommer att använda mig av. Villa Stranna är en av dem. Namnet Stranna är en dialektal variant av ordet Stranden vilket är en gammal beteckning på fallområdet. På nittiotalet när jag pluggade Elektroniska System på HTU, numera Högskolan Väst, så var byggnaden kårhus, men har även varit bl.a. tingshus och bibliotek. Där har jag svingat en och annan bägare men även stått dörrvakt, varit bartender och dj på kårfester.

Nu knallade jag in och pratade med dem som idag driver restaurangen REKO Hållbarhetsnav i byggnaden. Jag frågade om jag fick se mig omkring och kanske ta lite bilder. Det fick jag. De var hur hjälpsamma som helst. Jag fick till och med följa med en tjej ner i källaren där jag konstaterade att det inte alls såg ut som jag mindes. Detta ledde faktiskt till att jag fick införa en förändring i manus, vilket blev en förbättring då det öppnade för en s.k. plantering där man ger en ledtråd om kommande händelser.

Villa Stranna ligger vid Karl Johans torg, även kallat Tårtan, och där står statyn “Den heliga lågan” som skymtar på bilden ovan. Gissa vad? Den dyker upp i boken. Generellt kommer statyer ha en förmåga att vakna till liv i berättelsen, på gott och ont.

DSC_0981

Jag fortsatte min odyssé ner till Klaffbron som leder över kanalen i Göta älv och spanade in var kanaltomtarna Göte och Göta bor. Bron är kanske inte så vidare värst vacker, men spelar en viktig roll då den förbinder centrum med, alternativt skiljer från, öarna runt kanalen. Nu kunde jag även se hur jag skulle bygga upp en viktig scen i bokens första akt.

DSC_0986

Min promenad tog mig vidare till Strömkarlsbron där statyn Strömkarlen huserar (syns dåligt på min bild men jag var för feg för att simma ut och ta ett kort i den starka strömmen). Han är lite flummig och talar på vers. Vad han säger får du läsa i min bok vad det lider. Vid bron fanns även en informationstavla om sevärda platser runt fallområdet.

DSC_0991

Strömkarlen är dessutom namnet på ett rederi och en båt som kör båtturer i kanalen tillsammans med båten M/S Elfkungen. Två gamla pärlor som jag kanske får tillfälle att besöka i sommar då jag borde se till att ta mig en tur på kanalen. Det kan hända att ett blogginlägg dyker upp framåt sommaren när de startar turerna.

DSC_1005

Från Strömkarlen gick jag tillbaka upp till centrum för att plåta Vattentornet, en högrest byggnad i tegel med ärgat koppartak. Här kommer berättelsens antagonist (det betyder skurk på ren svenska) hålla hus men då kallas det för Nattens Torn.

Min researchkväll slutade inte där men fortsättningen följer i ett kommande blogginlägg. Då får du följa med mig ner till fallen och allt spännande som finns där.

/Marcus

Share on facebook
Share on twitter

Dela gärna till dina vänner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Den här sajten använder sig av sk Cookies/Kakor.

”Ser ni?” säger pappa och pekar bort mot den gamla ruinen uppe på höjden.
De sitter gömda bakom en trasig bil och Nahrina kikar nyfiket genom de öppningar där fönstren har varit.

Bilen luktar bränt och är smutsig, alldeles förstörd inuti…

Provläs Drömverk!

Kontakta oss

På sociala medier

Eller skicka ett mejl