Att bygga ett varumärke

… är för de flesta av oss inte en enkel syssla men om man ska sälja böcker är det onekligen viktigt att tänka på. En sak Fantastikhjälpen har behövt länge är en logotyp som vi kan använda i vår grafiska presentation mot tänkbara sponsorer, men även för att skapa en koppling till våra potentiella läsare och kunder. Visa vad vi står för samtidigt som vi genom en bild fastnar i åskådarens minne. Men hur ska en sådan logotyp se ut? Resan har varit krokig och inte alls självklar men nu har vi äntligen enats om ett resultat. Låt oss presentera (trumvirvel) loggan!

Det smartaste sättet att skapa en logga är rimligen att anlita en marknadsbyrå eller grafisk formgivare av något slag, men då Fantastikhjälpen behöver loggan för att kommunicera vårt material mot sponsorer blir det lite moment 22. Vi har helt enkelt inga pengar ännu för att anlita någon och teamets formgivare Anders är egenföretagare med fullbokat schema.

Därför började jag själv (Marcus Olausson) spåna idéer och bolla med övriga i teamet, parallellt med att jag lärde mig (nåja) programmet Inkscape som är ett gratisprogram för vektorgrafik.

Jag snöade tidigt in på att använda bokstäverna F och H för FantastikHjälpen och kombinera dessa med något som visade att det är en verksamhet som ägnar sig åt välgörenhet. Kanske händer eller vingar eller ett ljus eller något i den stilen. Kluddande på post-it lappar gav till slut det här.

Jag var själv rätt nöjd tills någon påpekade att det typ ser ut som något som kan hänga på en flagga bakom en terrorist på ett youtubeklipp. Långt ifrån den känsla vi vill förmedla med andra ord.

Då började jag istället skissa på en symbol som förekommer i boken Drömverk. Där finns en magisk bok som på omslaget har en bild som föreställer en pojke och flicka som hand i hand vandrar över en uppslagen bok.

Egentligen hade jag mer tänkt mig att använda den symbolen för Drömverks bokomslag men vad sjutton, det ena behöver inte utesluta det andra. Så nya varianter klottrades fram att använda till reklamblad på årets (2017) Swecon. Men jag fick inte till det med typsnitt och annat och det kändes som att det saknades något så att bilden inte såg ut som ”Bonniers barnbokklubb” eller liknande. Den behövde förmedla fantastik.

Bilden nedan är en halvfärdig skiss där jag på något sätt försökte få fram att det rör sig om fantastik som både kan omfatta fantasy och science fiction. Men det blev inte rätt hur vi än vände och vred på det.

Tills jag skrotade hela inramningen och lattjade runt med lite molnformationer och plötsligt satt det. Fortfarande återstod att välja rätt typsnitt, vilket är en hel vetenskap i sig, men till slut landade vi på detta. Kanske det ändras i framtiden, men nu har vi åtminstone en logotyp att utgå ifrån och kan gå vidare med att ta fram ett proffsigare presentationsmaterial.

Vi kan även använda en bantad variant om behov finnes. Nu är nästa steg att ta fram skisser på karaktärer och omslag då bilder alltid lyfter en presentation. Och jag kan avslöja att vårt nyförvärv Marcus Jerner har gjort en riktigt snygg skiss till omslag. Det här kommer att bli magiskt.

/Marcus

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *