Handling

Den här sagan utspelar sig nu och inte för länge, länge sedan. Den handlar om en helt vanlig flicka som har förlorat sin familj i ett krig som visserligen pågår långt, långt borta, men ändå påverkar en svensk stad med det underliga namnet Trollhättan. När Nahrinas saga börjar finns ingen ond trollkarl, bara en elak kung som kallas för president och som förtrycker sitt folk. Nahrina förstår inte varför hennes pappa och lillebror måste dö av en bomb, varför hon tvingas fly längs dammiga vägar och i sjunkande båtar, eller varför hennes mamma försvinner i mörkret där ute på vattnet.

Hon sluter sig inom sig själv, vilsen och ensam med sin längtan och sina mardrömmar i ett kallt, glesbefolkat land som för henne är långt, långt borta. Men så en dag händer något. Nahrina är inte ensam längre. Något från den gamla världen har följt med henne till Trollhättan. Både något som vill henne väl och något som dryper av illvilja.

Följ med på ett fantastiskt äventyr in i Avigsidan, den  magiska värld som existerar parallellt med det moderna Trollhättan och Vänersborg. Vid älven och bland bergen dröjer sig det gamla kvar och alla de varelser som någon någonsin har drömt eller fantiserat om. Där finns de forna gudarna, otämjda vattenfall, vidunder, jättar och troll. Men där finns också Maran och hennes skuggvittror och de vill ta över allt, ersätta människornas drömmar med rädsla och skräck. För att stoppa dem måste Nahrina använda både list och fantasi. Och svårast av allt – hon måste finna sitt mod och våga lita på andra igen.

Här kan du provläsa några kapitel ur boken.

Narinas_Map

Myt och Miljö

Berättelsen kommer att utspela sig mitt i kulturbygden runt Trollhättan och Vänersborg. Här finns älven och minnet av det brusande helvetesfallet, de unikt formade bergen och de myter och sägner som hör till trakten. Och vet du om att en av Sveriges största guldskatter hittades i Vittene i närheten av Hunneberg?

Det är en nutida berättelse där vikingatidens mytologi kommer att blandas med folktro, men även låna intryck från mesopotamisk kultur. När berättelsen är klar kommer kartan att vara uppdaterad med platser ur boken så att du själv kan vandra runt och ta del av äventyret och traktens historia. Faktum är att här finns så mycket material att det redan nu finns tankar på en andra bok, ja kanske fler ändå där vi får följa andra barn på äventyr i Avigsidan vid Vargön och Vänersborg.

DSC_0372

Research

Nu väntar ett researcharbete med att samla in så mycket material och information som möjligt, besöka platser, göra intervjuer, föra anteckningar och ta foton. Dessa kommer ni att kunna se här vad det lider. Tanken är att försöka fånga känslan i berättelser som Den oändliga historien, Narnia och Harry Potter. Den här spellistan på Spotify hjälper till att få författaren att drömma sig bort. Kanske det fungerar bra för dig också?